Wat zijn duurzame outdoormerken?

De kledingindustrie heeft de afgelopen decennia een ernstige impact op het milieu gehad. Het kost immers niet alleen verrassend veel energie om kleding te maken, maar sommige kleding wordt onethisch of met vervelende chemicaliën vervaardigd. Dus als jij onze leefomgeving wilt sparen door duurzame outdoor kleding te kopen en daarom graag wilt weten welke merken…

De kledingindustrie heeft de afgelopen decennia een ernstige impact op het milieu gehad. Het kost immers niet alleen verrassend veel energie om kleding te maken, maar sommige kleding wordt onethisch of met vervelende chemicaliën vervaardigd. Dus als jij onze leefomgeving wilt sparen door duurzame outdoor kleding te kopen en daarom graag wilt weten welke merken je daar het beste voor kunt aanschaffen. Dan ben jij hier op de juiste plek beland!

The North Face Renewed

Bij het shoppen voor outdoorkleding is North Face meestal het eerste merk dat in je opkomt. De duurzamere North Face optie is echter The North Face Renewed. Deze bijzondere tak van het bedrijf, die in 2018 gelanceerd werd, biedt opgeknapte en gerecyclede North Face outdoorkleding. Kleding die helpt voorkomen dat de oude producten op de vuilnisbelt belandt. Deze bedrijfstak zorgt er via haar circulaire mode voor dat de gebruikte kleding gerepareerd wordt en weer tot leven wordt gewekt. Voor de prijsbewuste klanten onder ons is The North Face Renewed ook een meer betaalbare optie.

Tentree: plant extra bomen

De duurzame outdoor kledinglijn van Tentree brengt zogenaamde ‘Earth first Clothing’. Ze gebruiken hiervoor milieuvriendelijke stoffen, die bijna volledig duurzaam zijn. Zoals biologisch katoen, hennep, Tencel, gerecycled algenschuim (BLOOMfoam) en gerecycled polyester (REPREVE). Ze werken daarbij met GreenStep samen om zo de productie-impact van elk kledingstuk te beoordelen. Elke productpagina vertelt daarom precies hoeveel water, CO2 en afval er in vergelijking met traditionele mode artikelen is bespaard. Ze planten bovendien voor elk gekocht item, vandaar de naam Tentree, 10 bomen in gebieden met een aangetaste biodiversiteit.

Kühl: aandacht voor ethiek

Als duurzaam kledingbedrijf levert Kühl ethische outdoorkleding. Dit is kleding die speciaal gemaakt is om extra lang mee te gaan. Hoewel ze voornamelijk nieuwe milieuvriendelijke synthetische stoffen gebruiken,  mixen ze vaak technisch superieur nylon of polyester met katoen om zo de hoeveelheid gebruikte plastic stoffen te minimaliseren. Duurzaamheid overtreft op deze wijze degelijkheid. Het doet dit onder meer door RDS gecertificeerd ganzendons te gebruiken. En met was bedekt waterdicht canvas van katoen. Ze recyclen en gebruiken hun materialen waar mogelijk ook biologisch en duurzaam.

Fjallraven uit Noorwegen

Dit Noorse kledingmerk heeft een assortiment van duurzame outdoorkleding. Het gebruikt daarvoor milieuvriendelijke stoffen van onder andere gerecycleerde of traceerbare wol, biologische hennep, Tencel, gerecycled polyester en biologisch katoen (G-1000 Eco) en ethische wol. Het gebruikt bovendien PFC vrije waterdichte coatings en geen PVC. Hun duurzame outdoorkleding is misschien niet de goedkoopste, maar het is wel bijzonder solide. Ze bieden daarnaast hun eigen reparatiesets voor thuis aan en repareren jouw kleding tegen de verzendkosten. En als de Fjällräven outdoor kleding volledig versleten mocht zijn, dan implementeren ze daarvoor een speciale recycling mogelijkheid.

Picture Organic uit Frankrijk

Het Franse Picture Organic biedt enkele van de beste upcyclede kledingstukken voor buiten avonturen. Het maakt daarvoor van een bijna 100% gerecyclede vezeltechnologie gebruik. Hun duurzame zwemkleding wordt bijvoorbeeld van gerecyclede nylon ski-jassen gemaakt. De duurzame neopreen van hun wetsuits wordt van Japans kalksteen en gerecyclede banden vervaardigd. En ze gebruiken gerecycleerde plastic flessen voor alle winterkleding. Het is zonder twijfel één van de beste Franse duurzame merken. Het is B Corp gecertificeerd en lid van de Fair Wear Foundation. Ze verschepen hun kleding ook enkel over zee of over land, dus niet via vliegtuigen.

Patagonia let op recycling

Dit zou geen compleet duurzame outdoorkleding overzicht zijn zonder Patagonia te noemen. Dit in Californië gevestigde outdoormerk is immers een belangrijke bijdrager in het brengen van meer milieubewustzijn in de outdoor kledingindustrie. Hun baanbrekende ethos op het gebied van verantwoordelijkheid voor het milieu heeft om deze reden een enorme impact op de outdoor community. Ze streven naar een compleet CO2 neutrale toeleveringsketen in 2025. En werken er ook hard aan om de meest duurzame materialen in hun kleding te gebruiken. 68% Van Patagonia’s kleding gebruikt sinds 2020 daarom gerecyclede materialen. Patagonia is daarnaast Fair Trade gecertificeerd. En staat met 70% transparantie in de toeleveringsketen top van de ‘Fashion Revolution’s Fashion Transparency Index’.

Als jij graag veel tijd in de buitenlucht doorbrengt, dan heb je daar geschikte outdoor kleding voor nodig. Hoewel deze kleding niet 100% duurzaam kan zijn, kun je er wel voor kiezen om kleding van één van deze bovenstaande outdoormerken aan te schaffen. Het zijn bedrijven die hun kleding zo ethisch en verantwoord mogelijk produceren. Dat is precies wat jij nodig hebt om op jouw eigen manier zorg voor het milieu te dragen!

Vergelijkbare berichten