Wat is outdoor kleding?

Om te omschrijven wat outdoor kleding is, kunnen we al in één zin met dit artikel klaar zijn. Outdoor kleding is immers de kleding die mensen dragen als ze naar buiten gaan. Maar zo snel kom je niet van ons af. Want er is zoveel meer interessante informatie om te delen. We dragen deze buitenuitrusting…

Om te omschrijven wat outdoor kleding is, kunnen we al in één zin met dit artikel klaar zijn. Outdoor kleding is immers de kleding die mensen dragen als ze naar buiten gaan. Maar zo snel kom je niet van ons af. Want er is zoveel meer interessante informatie om te delen. We dragen deze buitenuitrusting om ons tegen bijna alle weersomstandigheden te beschermen. En daar zijn vele slimmigheden voor verzonnen die we graag met je delen. 

Voor iedere outdoor activiteit andere kleding

Voor iedere outdoor activiteit is er een eigen uitrusting. Dit betekent dat je voor het wandelen, skiën, fietsen, vissen, raften, bergbeklimmen en andere activiteiten iedere keer iets anders kunt dragen. Al deze speciale outdoor kleding optimaliseert zo de outdoor prestaties en het comfort. Outdoor kleding onderscheidt zich door haar functionaliteit van de standaard vrijetijdskleding. Het is  belangrijker hoe deze kleding onder verschillende omstandigheden presteert. Dit is veel belangrijker dan meedoen met de huidige mode. Al zal het selecteren van de juiste outdoor kleding van specifieke kledingmerken jou niet als een holbewoner classificeren en komen er wel degelijk modieuze accenten aan bod.

De buitenkleding van vroeger

De moderne outdoor kleding wordt vooral tijdens avontuurlijke activiteiten gedragen. Tot het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw waren de kledingstukken die voor buitenactiviteiten werden gebruikt, vooral van wol, katoen, leer en zijde gemaakt. Alle materialen die in die tijd als buitenkleding werden gebruikt, hadden grote beperkingen. Ze namen ofwel heel gemakkelijk vocht op, of waren veel te zwaar en niet ademend. 

De komst van Gore-Tex

De uitvinding van Gore-Tex door Bob Gore markeerde daarna het begin van het moderne tijdperk van waterdichte en ademende outdoor kleding. Het werd daarna echter ook al snel duidelijk dat het geen zin heeft om een sneldrogende isolatielaag over het gebruikelijke katoenen ondergoed te dragen. Want katoen neemt al je lichaamsvocht op en kan zo vervolgens bevriezing veroorzaken.

De introductie van polypropyleen

Dus kwam de bergbeklimmer en entrepreneur Yvon Chouinard in 1980 met het idee om isolerend ondergoed van polypropyleen te maken. Wat een synthetische vezel is, die erg licht is en geen water opneemt. Deze combo vertegenwoordigt tot de dag van vandaag een gouden standaard die bijna universeel geaccepteerd wordt. En dan vooral onder degenen die buiten sporten.

Maar let op, want er is nog meer wat je zeker wilt weten! Wat is het grote geheim om warm en comfortabel te blijven als jij buiten actief bent? Welnu, dat is outdoor kleding bestaande uit lagen dragen.

Het dragen van laagjes

Het dragen van laagjes bij je outdoor kleding zorgt voor extra comfort. Dit door je lichaam niet alleen prettig te beschermen tegen wind, water en vocht, maar jou ook te helpen je temperatuur tijdens jouw outdoor activiteiten te reguleren. Dit lagensysteem bestaat uit drie basiscomponenten: de basis-, midden- en buitenlaag.

  • De basislaag heeft daarbij direct contact met jouw huid. Het belangrijkste doel ervan is om het vocht van je huid naar het oppervlak van de stof af te voeren. Waar het vervolgens kan verdampen.
  • De middelste laag voegt daarna een isolatie toe om jouw lichaamswarmte vast houden. Dit houdt je gerieflijk warm terwijl het jouw lichaamsvocht verder naar buiten afvoert.
  • De laatste laag wordt soms ook wel een ‘schil’ genoemd. Deze buitenlaag beschermt je tegen de weerselementen. Het blijft ook hier belangrijk dat deze laag ademend is en het vocht uit je binnenste lagen laat ontsnappen.

Outdoor kleding: niet zomaar kleding voor buiten

Het buitenleven is zeker een stuk prettiger met de juiste outdoor kleding en schoeisel. Het startpunt voor het selecteren van correcte outdoor kleding is mogelijk met behulp van de volgende magische woorden: de uitrusting moet water- en winddicht zijn, plus de stoffen moeten zeer goed ademend en sneldrogend zijn. Je kunt hier eventueel nog licht van gewicht aan toe voegen. En onthoud één ding: katoen is een absolute no-go. 

Nu jij weet wat outdoor kleding precies inhoudt, weet je ook dat dit niet zomaar kleding is die jij draagt als jij naar buiten stapt. Het is zoveel meer! De juiste outdoor kleding zorgt ervoor dat jij nu pas echt optimaal van het stoere buitenleven kunt genieten. Wat het weer jou ook mag brengen. 

Vergelijkbare berichten